38. Moda na sushi

Jedni wolą dania tradycyjne, takie jak schabowe z ziemniakami, a inni lubią nowe, egzotyczne smaki. Obecnie w każdym mieście możemy się wybrać w mini-podróż kulinarną, idąc do restauracji, serwującej dania z innych krajów. Szczególnie dobrze przyjęło się u nas sushi.


Fakty
Sushi jest daniem japońskim. Wiemy na pewno, że powstało już po wynalezieniu octu ryżowego, który jest podstawowym składnikiem tej potrawy. Jednak tradycja łączenia ryby z ryżem jest nieco starsza, bowiem ich mieszankę przechowywano w beczkach i pozostawiano do sfermentowania na okres nawet kilku lat. Po tym czasie jednak spożywano tylko rybę, ryż zaś wyrzucano – dopiero potem, gdy czas przechowywania ryb się skrócił, zaczęto zjadać również ryż. Pierwszym człowiekiem, który sprzedawał sushi w znanej nam formie, był Yohei Hanaya. Dziś Japończycy spożywają sushi o różnych porach dnia – nie jest to danie typowo np. obiadowe.

Składniki
Do przygotowania sushi będziemy zawsze potrzebowali specjalnej odmiany ryżu, glonów nori, octu ryżowego oraz wybranych przez nas warzyw i ryb. Dodatkowo niezbędnymi składnikami są marynowany imbir oraz wasabi – japońska odmiana chrzanu. Ten pierwszy ma za zadanie oczyścić nasze kubki smakowe po każdym zjedzonym kęsie sushi. Nie należy też zapomnieć o sosie sojowym, w którym maczamy nasze kawałki. Przygotowanie tego dania jest dość skomplikowanym procesem, do którego będziemy potrzebowali również maty bambusowej, ułatwiającej formowanie rolek.

Rodzaje
Najpopularniejszymi rodzajami są nigiri oraz maki. Sushi robione według pierwszego sposobu to uformowany ryż z ułożoną na nim rybą. Drugi wymaga zaś owinięcia ryżu z farszem w arkusz glonu nori.

Burrito sushi
Kreatywni pasjonaci kuchni japońskiej wciąż zaskakują. Ostatnio powstała moda na tzw. burrito sushi. Jest to przekąska robiona w taki sam sposób, jak tradycyjne sushi, jednak owinięta w glon nori rolka nie jest krojona na kawałki, przez co można ją jeść tak, jak meksykańskie burrito w tortilli. To ciekawa odmiana, która zdobywa coraz więcej zwolenników.